Scopul drepturilor de proprietate intelectuala este acela de a incuraja noile creatii, mai ales in ariile unde creativitatea isi pune amprenta in lansarea constanta a produselor.

Proprietatea industriala este una dintre cele doua subdiviziuni ale proprietatii intelectuale, cealalta fiind drepturile de autor. Poate imbraca o gama larga de forme, printre care cele mai intalnite fiind marci comerciale sau de servicii, brevetele de inventie, modele de utilitate sau desene si modele industriale (creatii estetice legate de aspectul produselor industriale). Actul de proprietate industriala permite titularului sa se apere impotriva utilizarilor neautorizate, care ar putea induce in eroare consumatorii.

Tipuri de proprietate industriala

Marca inregistrata

marca este un simbol, o expresie sau un insemn care poate fi recunoscut si reprezinta un produs care il separa legal de alte produse. Aceasta este atribuita exclusiv unui titular, fie persoana fizica, fie juridica, astfel incat nimeni sa nu o poata utiliza sau copia.

Suntem inconjurati de marci. Acestea ne ajuta sa ne autodefinim la fiecare pas, fiind o prescurtare a ceea ce suntem usor de perceput si inteles de cei din jurul nostru.

Brevete de inventie

Brevetul acorda inventatorului drepturi exclusive asupra inventiei, care ar putea fi un design, un proces, o imbunatatire sau o inventie fizica, cum ar fi o masina. Companiile de tehnologie si software au adesea brevete pentru design-urile lor. De exemplu, brevetul pentru computerul personal a fost depus in 1980 de Steve Jobs si alti trei colegi de la Apple Inc.

Modele de utilitate

Desi nu sunt la fel de raspandite ca brevetele, modelele de utilitate sunt folosite si pentru a proteja inventiile.

Protectia modelelor de utilitate este de obicei cautata pentru inventii mai putin complexe din punct de vedere tehnic sau pentru inventii care au o viata comerciala scurta. Procedura de obtinere a protectiei pentru un model de utilitate este de obicei mai simpla decat cea pentru brevet.

Cerintele pentru obtinerea unui model de utilitate sunt mai putin stricte decat in cazul brevetelor. Termenul maxim de protectie oferit prin lege pentru un model de utilitate este de 10 ani, mai scurt decat cel prevazut un brevet de inventie.

Taxele necesare pentru obtinerea si mentinerea dreptului sunt mai mici decat cele pentru brevete.

Desene si modele industriale

Desenele si modelele industriale sunt aplicate la o mare varietate de produse industriale si artizanat. Ele se refera la aspectele ornamentale sau estetice ale unui articol, inclusiv compozitii de linii sau culori sau orice forme bidimensionale sau tridimensionale care confera un aspect deosebit unui produs sau artizanat. Designul trebuie sa aiba un aspect estetic. Mai mult, trebuie sa poata fi reprodus prin mijloace industriale; acesta este scopul esential al designului si motivul pentru care designul este numit „industrial”.

In sens juridic, un desen industrial se refera la dreptul acordat in multe tari, in temeiul unui sistem de inregistrare, de a proteja caracteristicile originale, ornamentale si nefunctionale ale unui produs rezultat din activitatea de proiectare.

Aspectul, designul si calitatea ambalajului sunt printre principalii factori care influenteaza consumatorii in alegerea produsului. In cazul in care performanta tehnica a unui produs oferit de diferiti producatori este relativ similara, consumatorii isi vor face selectia in functie de pret si atractivitate estetica.