Alessandro VoltaALESSANDRO VOLTA, Pila electrica, Pila voltaica, Volt, Electroforul, Electroscopul, Bateria electrica
Alessandro Volta
inventator (n.18 februarie 1745, Como, Italia – d.5 martie 1827, Camnago lângă Como), fizician italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt).

Date Biografice

Alessandro Volta s-a născut în oraşul italian Como, într-o familie nobilă. Studiază în şcolile publice din oraşul său, intrând apoi, în 1758, la colegiul iezuit. De la vârsta de 14 ani începe să fie atras de ştiinţă şi refuză să urmeze cariera bisericească, o tradiţie în familia sa. În anul 1769 publică prima sa lucrare despre electricitate (un subiect ştiinţific “la modă” în vremea sa) – De vi attractiva ignis electrici – care atrage atenţia asupra sa şi îl ajută să obţină postul de profesor de fizică la liceul din Como, unde a activat între anii 1774-1779.

În paralel cu activitatea de profesor îşi continuă studiile şi experimentele, devenind cunoscut în domeniu, iar în anul 1779 obţine numirea în funcţia de profesor la Universitatea din Pavia, unde îşi continuă munca în domeniul electricităţii şi face o serie de invenţii revoluţionare, care îi aduc importante distincţii, printre care medalia Copley (1791) a Royal Society din Londra al cărui membru era, Legiunea de onoare şi altele.

În anul 1801, Napoleon îl invitată la Paris şi îi acordă statutul de membru al Institut de France şi numeşte conte, iar mai târziu senator al Lombardia|Lombardiei]], în 1810. Cea mai mare onoare a primit-o din partea comunităţii oamenilor de ştiinţă, care, în cinstea lui, au numit unitatea de măsură pentru forţa electromotoare şi potenţialul electric – “volt”.

Contribuţia sa în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare. A făcut cercetări şi în domeniile chimiei (în 1778 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice).

 Invenţii

* electroforul (un instrument pentru acumularea de electricitate statică – care stă la baza condensatoarelor utilizate şi astazi) (1774 )
* electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial) (1775)
* prima baterie electrică din istorie, aşa-numita “pilă voltaică” – “strămoşul” bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800)