Benjamin FranklinBENJAMIN FRANKLIN, Paratrasnetul, Soba Franklin,Teoria Electricităţii moderne
Benjamin Franklin
(n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, fiind diplomat, om de stiinţa, inventator, filozof, profesor şi om politic.

Oricare dintre acestea l–ar fi facut faimos: a organizat prima bibliotecă din America, a inventat multe lucruri, printre care şi paratrăsnetul, şi i-a uimit pe oamenii de ştiinţă din toată lumea cu experienţele sale cu electricitatea.

În acea vreme era cunoscut şi în Europa, el fiind cel care i-a convins pe englezi să retragă “Legea timbrului”, şi de asemenea i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independenţă. În Statele Unite, el a ajutat la Declaraţia de Independenţă şi la Constituţia SUA.

Benjamin Franklin s-a născut la Boston pe 17 ianuarie 1706, tatăl său, Josiah fiind un fabricant de săpun şi lumânări, iar mama sa, Abiah era a doua soţie a lui Josiah. Benjamin Franklin era cel mai tânăr din cei 17 copii.

În acest timp a învăţat câteva limbi, şi studia cărţi ştiinţifice în engleză, franceză şi germană. De asemenea a înfiinţat şi un club de dezbateri numit Junto, care mai târziu a devenit American Philosophical Society, cu ajutorul acestui club a întemeiat în 1731, prima bibliotecă publică din America. La insistenţa lui, în Philadelphia străzile au fost pavate ,a fost instalat iluminatul public, înfiinţată prima divizie de pompieri, iar cu ajutorul Gazzettei, a strâns bani pentru organizarea primului spital din America. El credea că materiile predate în şcoli nu erau actualizate. Franklin era împotriva teologiei, limbilor clasice şi voia o şcoală mai practică, scriind şi o carte în acest domeniu “Propuneri pentru educaţia tinerilor în Pennsilvania”, în care cerea crearea unei academii, numită mai târziu Universitatea Pennsylvania.

Invenţii

Între 1736 şi 1751 a fost şeful poştei din Philadelphia. Înainte ca timbrele să fie folosite, o persoană când primea o scrisoare, trebuia să plătească. In 1753, Franklin a fost numit şeful poştei tuturor coloniilor, şi a schimbat sistemul de plată prin faptul că preţul trimiterii unei scrisori era în funcţie de greutate şi distanţă. A inventat şi un dispozitiv prin care putea să măsoare distanţa între doua oraşe. A mers pe toate drumurile principale cu o căruţă plină cu pietre, la fiecare milă, aruncau câte o piatră. Înainte, poşta era transportată de 2 ori iarna, dar Franklin a angajat mai mulţi poştaşi pentru ca poşta să fie transportată în fiecare săptămână. După 4 ani, guvernul Britanic a avut pentru prima dată profit în sistemul de poştă.

BENJAMIN FRANKLIN, Paratrasnetul, Soba Franklin,Teoria Electricităţii modernea fost inventator toată viaţa lui. Cea mai faimoasă inventie era soba Franklin, care astfel avea un randament mai mare. Guvernatorul Pennsylvaniei i-a spus să o breveteze, dar Franklin a refuzat.

Când Franklin a auzit că un european a reuşit să stocheze electricitate în nişte tuburi speciale, a cumpărat nişte tuburi din acelea, şi-a construit un laborator în casa sa. A realizat multe experimente şi a publicat o carte despre electricitate. Pe principiile sale se bazează Teoria Electricităţii moderne. A trimis rezultatele experimentelor sale unor oameni de ştiinţă din Anglia şi Franţa, care au fost impresionaţi şi a fost ales membru al Royal Society în 1756 şi a primit “Copley Medal”. În 1773 a fost ales ca unul din cei opt asociaţi străini ai Academiei Regale de Ştiinţe din Paris.

Franklin şi-a dat seama că fulgerul este o descărcare electrică din nori. În cartea sa a sugerat un experiment pentru a testa aceasta. Cu ajutorul fiului său William, Franklin a realizat acest experiment în 1752. Cei doi au mers într-un câmp în timpul unei furtuni, au înălţat un zmeu, şi au atras sarcina electrică cu ajutorul unei chei. Văzând o scânteie, teoria lui era demonstrată. Franklin era şi un om practic pe lângă un bun teoretician, inventând paratrăsnetul pentru a apăra clădirile de fulgere.