Charles BabbageCharles Babbage (26 decembrie 1791 – 18 octombrie 1871) a fost un matematician si inginer mecanic englez. A fost cel dintîi care a imaginat o masina de calculat programabila, asemanatoare computerelor din ziua de azi. Din acest motiv este privit ca un „parinte” al informaticii.

In anul 1822 construieste “Instrumentul Diferential” (Difference Engine) pentru rezolvarea ecuatiilor polinomiale – o masina pentru calcularea valorilor logaritmilor si functiilor trigonometrice; cum acesta n-a functionat bine din cauza imposibilitatii realizarii unor piese la nivelul calitativ solicitat de proiect, Babbage l-a abandonat, concentrandu-si atentia asupra unui instrument de calcul cu destinatie generala. Babbage a enuntat o serie de idei moderne care au stat la realizarii calculatoarelor moderne. In anul 1830 realizeaza primul instrument de calcul care continea un bloc de memorare pe baza de perforatii in cartela si care este capabil sa pastreze datele care urmau sa fie prelucrate si datele intermediare de calcul.
Babbage a început sa-si proiecteze „Masina analitica” în 1837, dar nu a reusit sa o construiasca pîna la moartea sa, din cauza limitarilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o masina construita în 1991 dupa schitele sale s-a dovedit a functiona perfect. Ideile lui Babbage erau atît de revolutionare pentru vremea sa încît n-au fost întelese decît de o singura persoana dintre contemporanii sai. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a si scris primul program pentru Masina analitica, ramînînd astfel în istorie ca primul programator.