George EastmanGEORGE EASTMAN, Pelicula Kodak Color, Nitroceluloza, Aparat de fotografiat cu roll film
George Eastman
(12 iulie 1854 – 14 martie 1932). S-a născut la în orăşelul Waterville, statul New York, din confederaţia Statele Unite ale Americii.

Este inventatorul suportului fotosensibil flexibil, pelicula de nitroceluloză, în anul 1884. Aceasta a făcut posibilă construcţia de aparate de fotografiat mai mici, uşoare, portabile. Fraţii Lumière, folosesc această descoperire pentru invenţia lor, cinematograful, pelicula fiind elementul indinspensabil.

Aparat de fotografiat Eastman

La 4 septembrie 1888, patentează invenţia sa aparat de fotografiat cu roll film. De menţionat că roll filmul este o bucată de peliculă fotosensibilă de circa 1 m lungime, care este introdusă într-o casetă metalică ermetic izolată de lumină, înfăşurată pe o rolă, care în aparatul de fotografiat după expunere se rulează pe altă rolă de asemeni într-o casetă ermetic izolată de lumină, până la procesul chimic de developare. Prin noţiunea de expunere se înţelege fotografierea propriu zisă

Este fondatorul renumitei fabrici de material fotosensibil cu o granulaţie extrafină ( foarte favorabilă peliculelor cinematografice de format îngust 8 mm; 8,5 mm; 16mm ) şi cu sensibilitate foarte mare, Kodak( actual face parte din compania Thomson). Pelicula Kodak Color este foarte căutată pe piaţa cinematografiei şi a fotografiei.