Nicolae Constantin PaulescuNicolae Constantin Paulescu (n. 8 noiembrie 1869, Bucuresti; d. 19 iulie 1931, Bucuresti), om de stiinta român, medic si fiziolog, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, a descoperit hormonul antidiabetic elaborat de pancreas, numit mai târziu Insulina.

Înca din anii liceului, a dovedit o deosebita înclinare pentru Stiintele naturale, pentru fizica si chimie, precum Si pentru limbile straine, clasice Si moderne. Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris, începând cu anul 1888, obtinând în 1897 titlul de Doctor în Medicina cu teza “Recherches sur la structure de la rate” (“Cercetari asupra structurii splinei”). A lucrat în spitalele din Paris, mai întâi ca extern (1891-1894), apoi ca intern (1894-1897) Si ca medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpétuel-Secours (1897-1900). În anii 1897-1898 a urmat Si cursurile de chimie biologica Si fiziologie generala la Facultatea de Stiinte din Paris, obtinând în 1899 titlul de Doctor în Stiinte  cu lucrarile “Cercetari experimentale asupra modificarilor ritmului miScarilor respiratorii Si cardiace sub influeta diverselor pozitii ale corpului” Si “Cauzele determinante Si mecanismul mortii rapide consecutiva trecerii de la pozitia orizontala la cea verticala”. În anul 1901, obtine la Universitatea din Paris al doilea doctorat în Stiite cu dizertatia “Étude comparative de l’action des chlorures alcalines sur la matière vivante” (“Studiu comparativ asupra actiunii clorurilor alcaline asupra materiei vii”).

În anul 1900 se reîntoarce în tara Si este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicina Si Director al Clinicii de Medicina interna de la spitalul St. Vincent de Paul din Bucuresti.

Nicolae Paulescu a desfasurat o remarcabila activitate de cercetare stiitifica în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimilitia nutritiva, coagularea sângelui, mecanismul mortii subite S.a. În 1906 a elaborat o metoda originala de extirpare a hipofizei la câine pe cale trans-temporala, care ulterior va fi aplicata în chirurgia hipofizei la om.

În anul 1990, Nicolae Paulescu a fost numit post mortem membru al Academiei Române.