Samuel MorseSamuel Finley Breese Morse (n. 27 aprilie, 1791 – d.2 aprilie, 1872) a fost pictor şi inventator american. A realizat în anul 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840 şi a inventat în 1838 alfabetul care-i poartă numele, folosit şi în prezent.

Alfabetul Morse

Samuel Morse a creat alfabetul Morse – în care literele sunt reprezentate prin combinaţii de semnale scurte şi lungi – în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru “e”, un singur punct); celor mai puţin folosite (de exemplu “q”), le-a asociat semnalele cele mai lungi.

Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acesta putând fi scris sub forma de puncte şi linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internaţional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, “Save Our Souls“( “salvaţi sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.