07 Dec 2012

Daune in valoare de 1,05 miliarde de dolari au fost imputate de catre Tribunalul din San Jose, California  companiei Samsung pentru incalcarea a sase din cele sapte brevete apartinand Apple, brevete care privesc designul si “experienta de utilizare” oferite de iPhone si iPad.

Prin acest precedent Apple a cerut interzicerea comercializarii in SUA a numeroase produse Samsung. Verdictul tribunalului reprezinta un pericol pentru toti producatorii de telefoane si tablete care utilizeaza sistemul de operare Android, acestia fiind expusi unor litigii costisitoare in care Apple are avantajul precedentului creat.

Google, ca dezvoltator al sistemului de operare Android pe care il distribuie gratis, a schimbat deja unele caracteristici ale acestuia, cunoscatori ai situatiei sustinand ca specialistii Samsung si Google colaboreaza pentru evitarea tehnologiei brevetate de Apple.

Razboiul dintre Apple, Samsung si Google/Android ar putea oferi o sansa pentru Nokia si Microsoft sa impuna pe piata o noua optiune pentru utiliatori in jurul platformei Windows cele doua companii aflandu-se intr-un parteneriat strans, Nokia fiind si cel mai insemnat promotor al platformelor mobile Windows.

Desi Apple a obtinut suprematia pe piata smarphone-urilor si in ceea ce priveste design-ul mobilelor, unii experti nu considera ca s-a sfarsit era inovatiei rapide si surprinzatoare in designul telefoanelor mobile. Este asteptata o explozie in domeniul inovatiei, multi designeri vor fi liberi sa creeze noi forme si interfete pentru telefoane care vor revigora piata.