Protectia numelui de domeniu

protectie domeniu webNumele de domeniu de Internet este definit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO): „forme usor de retinut de adrese de Internet si care sunt folosite in mod uzual in scopul gasirii de site-uri web”.

Inregistrarea unui nume de domeniu nu conferă un drept de proprietate sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate intelectuala, ci un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective. Contractul de inregistrare care se incheie intre solicitant şi RNC (RNC este autoritatea de reglementare a domeniilor Internet din Romania – Reteaua Nationala de Calculatoare) nu constituie un contract de vanzare – cumparare, ci un contract cu titlu oneros nenumit.

Cum definim domeniul web?

Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site Internet asociat numelui de domeniu respectiv. Pe aceasta pagina detinatorul poate publica diferite informatii, poate face prezentari, oferte, publicitate sau operatiuni comerciale. In acest sens, notiunea de domeniu web este definita in Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic ca fiind „o zona dintr-un sistem informatic, detinuta ca atare de o persoana fizica sau juridica ori de un grup de persoane fizice sau juridice in scopul prelucrarii, stocarii ori transferului de date”.

Definitia marcii

Se poate intampla ca o alta persoana decat titularul unei marci sa inregistreze acea marca la Registrul Roman de domenii (ROTLD) ca nume de domeniu.
Marca, este definita de legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice ca fiind un semn susceptibil de reprezentare grafica servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinind altor persoane. Pot sa constituie marci semne distinctive cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau, combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne”.

Litigii legate de proprietatea intelectuala a numelor de domenii web

Exista la ora actuala multe litigii (fie in instanta, fie in arbitraj) deoarece, prealabil inregistrarii numelui de domeniu web nu exista nicio verificare din punct de vedere al drepturior de proprietate intelectuala.
Astfel, in sistemul actual se poate intampla ca un nume de domeniu de Internet sa interfereze cu o marca inregistrata, titularul unei marci descoperind ca numele de domeniu format din marca sa este inregistrat de o alta persoana.

In schimb, cei care isi inregistreaza ca nume de domeniu o marca inregistrata obtin avantaje nemeritate. Astfel, un utilizator al Internetului cautand referinte despre produsele care poarta o anumita marca gaseste o alta adresa de internet pe care, spre exemplu se face reclama la cu totul alte produse.
Se poate intampla ca inregistrarea unei marci ca nume de domeniu de catre o alta persoana decat titularul marcii sa se faca din nestiinta, astfel incat cel care isi inregistreaza numele de domeniu poate avea pierderi financiare in cazul in care este actionat in justitie de titularul marcii (suma platita pentru a inregistra numele de domeniu de Internet, plata cheltuielilor de judecata, angajarea unui avocat si de asemenea, pierderile pe care le implica anularea inregistrarii numelui de domeniu).

Inregistrarea unui nume de domeniu web cu rea-credinta

Se poate intampla ca o persoana sa inregistreze un nume de domeniu web cu rea-credinta in scopul santajarii titularului marcii de buna-credinta pentru a obtine beneficii financiare (nici o prevedere legala nu opreste o negociere intre titularul unei marci care intentioneaza sa inregistreze un nume de domeniu care sa cuprinda marca si cel care are inregistrat deja acest nume de domeniu in scopul renuntarii acestuia din urma la numele de domeniu).
Achizitionarea unui nume de domeniu in scopuri exclusiv speculative constituie o fapta ilicita si poate fi sanctionata prin anularea inregistrarii acestuia.
Astfel, titularul marcii are doua posibilitati: o negociere directa cu cel care a inregistrat numele de domeniu sau initierea unui proces in fata instantei de judecata sau arbitrale.
Asadar, in scopul prevenirii declansarii unor proceduri indelungate si costisitoare este de dorit ca titularii marcilor sa aiba in vedere si inregistrarea acestora ca nume de domeniu. Altfel, se poate intampla ca acestea sa fie deja inregistrate iar faptul ca titularul a fost diligent si a inregistrat la OSIM marca sa nu fie de ajuns, deoarece o alta persoana poate profita de renumele marcii pentru a realiza, cu rea credinta, beneficii.

Recomandam inregistrarea ca marca a numelui de domeniu!

Mai mult, specialistii agentiei Rompatent Design recomanda detinatorilor de nume de domenii de Internet chiar daca le folosesc sau urmeaza sa le foloseasca, sa le inregistreze ca marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si marci, intrucat se poate ivi situatia ca un tert sa inregistreze cu rea credinta acel nume de domeniu ca marca, la OSIM, dobandind un drept de proprietate intelectuala, ca apoi sa ceara utilizatorului initial al numelui de domeniu sa inceteze utilizarea acestuia.