inregistrare brevete OSIMBrevetul este un act oficial prin care se atesta instituirea protectiei juridice asupra unei inventii. Prin inregistrarea brevetelor de inventie la OSIM se confirma calitatea de autor a inventatorului. Pentru titularul de brevet, care nu este si inventator, titlul de protectie confera un drept exclusiv de exploatare a inventiei.

Procedura de brevetare implica desfasurarea de catre organul administrativ competent a unui numar de activitati, care privesc inregistrarea brevetelor, publicarea si examinarea cererii, precum si eliberarea brevetului de OSIM.

OSIM si brevetul de inventie

OSIM va proceda la brevetarea si inregistrarea inventiei daca aceasta intra in categoria obiectelor brevetabile, este noua, implica o activitate inventiva si are aplicabilitate industriala.

Un brevet de inventie poate fi obtinut de la OSIM în cca 3,5 – 4 ani. Timpul in care se elibereaza un brevet poate varia in  functie de procedura solicitata, de momentul platii, de cuantumul taxelor pe care le poate achita solicitantul si de stocul de dosare al examinatorului OSIM care are specialitatea respectiva.