Modelul industrial
Desenele si modelele, creatii la limita intre arta si industrie, permit individualizarea produselor industriale printr-un element estetic.
Desenele sunt ansambluri de linii si culori realizate pe suprafete plane care prin aplicarea pe un produs industrial dau acestuia un efect decorativ nou.
Spre deosebire de desene, modelele industriale sunt creatii de forma, realizate in spatiu, avand trei dimensiuni care dau produsului un aspect nou, distinct de altele din aceeasi gama.
Pentru a fi protejate in Romania, desenele si modelele industriale trebuie sa aiba un caracter de noutate care deriva din modalitatea in care sunt concepute si sa aiba un caracter individual, adica sa induca tuturor utilizatorilor certitudinea ca sunt diferite fata de altele, care au fost aduse la cunostinta publica anterior.
Spre deosebire de modelele de utilitate a caror recunoastere si protectie se face in in sistem declarativ, pentru desenele si modele industriale, legiuitorul roman a consacrat sistemul atributiv, recunoasterea si protectia lor putand fi obtinuta doar in urma unor examinari de forma si fond.
In Romania, perioada de valabilitate a unui certificat de inregistrare este de 10 ani, cu posibilitatea reinnoirii pentru trei perioade succesive a cate 5 ani.
Agentia noastra de proprietate industriala este alaturi de dvs., in a va consilia inainte de a proceda la formularea unei cereri de inregistrare, pentru a evalua sansele obtinerii protectiei in raport de criteriile de admisibilitate a recunoasterii acesteia raportate concret la creatia pe care o detineti.
Dupa aceasta etapa preliminara de consultanta care este gratuita, daca veti hotari sa va reprezentam, trebuie sa stiti ca serviciile noastre de specialitate constau in:
- Depunerea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a cererii de inregistrare, plata taxelor OSIM, raspunsuri la notificarile OSIM, efectuarea, daca se impune, a traducerilor de specialitate, reprezentare in cazul in care exista opozitii privind inregistrarea desenului sau modelului dvs., obtinerea certificatului de inregistrare;
- Efectuarea de opozitii privind solicitari de inregistrare ale tertilor, in cazul in care apreciem impreuna ca acestea va prejudiciaza interesele;
- Contestatii impotriva hotararilor de respingere sau de admitere in parte a cererii dvs., precum si apeluri dupa solutionarea acestor contestatii;
- Consultanta de specialitate privind protectia drepturilor patrimoniale si nepatrimoniale pe care le aveti dupa inregistrarea unui desen sau model;
- Consultanta in cazul in care doriti transmiterea drepturilor dvs. prin contract de cesiune sau contract de licenta;
- Consultanta de specialitate si reprezentare in cazul incalcarii drepturilor dvs., atat prin mijloace procesual civile, cat si prin cele procesual penale.