desen industrial

Desenele si modelele, creatii la limita intre arta si industrie, permit individualizarea produselor industriale printr-un element estetic.

Desenele sunt ansambluri de linii si culori realizate pe suprafete plane care prin aplicarea pe un produs industrial dau acestuia un efect decorativ nou.

Spre deosebire de desene, modelele sunt creatii de forma, realizate in spatiu, avand trei dimensiuni care dau produsului un aspect nou, distinct de altele din aceeasi gama.

Pentru a fi protejate in Romania, desenele industriale si modelele trebuie sa aiba un caracter de noutate care deriva din modalitatea in care sunt concepute si sa aiba un caracter individual, adica sa induca tuturor utilizatorilor certitudinea ca sunt diferite fata de altele, care au fost aduse la cunostinta publica anterior.

Spre deosebire de modelele de utilitate a caror recunoastere si protectie se face in in sistem declarativ, pentru desenele si modelele industriale, legiuitorul roman a consacrat sistemul atributiv, recunoasterea si protectia lor putand fi obtinuta doar in urma unor examinari de forma si fond.

In Romania, perioada de valabilitate a unui certificat de inregistrare este de 10 ani, cu posibilitatea reinnoirii pentru trei perioade succesive a cate 5 ani.

Inregistrati un desen industrial

Agentia noastra de proprietate industriala este alaturi de dvs. in a va consilia inainte de a formula o cerere de inregistrare a unui desen industrial/ a unui model industrial, pentru evalua sansele obtinerii protectiei in raport cu criteriile de admisibilitate a recunoasterii acesteia raportate concret la creatia pe care o detineti.

Dupa aceasta etapa preliminara de consultanta care este gratuita, daca veti hotari sa va reprezentam, trebuie sa stiti ca serviciile noastre de specialitate constau in:

  • Depunerea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a cererii de inregistrare, plata taxelor legale, raspunsuri la notificarile OSIM, efectuarea daca se impune a traducerilor de specialitate, reprezentare in cazul in care exista opozitii privind inregistrarea desenului industrial sau a modelului dvs., obtinerea certificatului de inregistrare;
  • Efectuarea de opozitii privind solicitari de inregistrare ale tertilor, in cazul in care apreciem impreuna ca acestea va prejudiciaza interesele;
  • Contestatii impotriva hotararilor de respingere sau de admitere in parte a cererii dvs., precum si apeluri dupa solutionarea acestor contestatii;
  • Consultanta de specialitate privind protectia drepturilor patrimoniale si nepatrimoniale pe care le aveti dupa inregistrarea unui desen sau model industrial;
  • Consultanta in cazul in care doriti transmiterea drepturilor dvs prin contract de cesiune sau contract de licenta;
  • Consultanta de specialitate si reprezentare in cazul incalcarii drepturilor dvs., atat prin mijloace procesual civile, cat si prin cele procesual penale.