Mihai Betelie, managerul agentiei de proprietate industriala Rompatent Design, a realizat pentru Monitorul Justitiei o analiza referitoare la importanta apararii drepturilor de autor.

Odata cu ascensiunea portalelor de stiri precum Google News sau Facebook, jurnalistii si trusturile de presa asistau neputinciosi la preluarea sau reproducerea neautorizata a propriilor articole de catre aceste mari companii.

Toti acesti mari agregatori de fluxuri de stiri au refuzat in mod constant sa plateasca editorii sau jurnalistii, prevalandu-se de o legislatie a drepturilor de autor depasita de evolutia tehnologica.

Apararile clasice sub care se ascundeau gigantii-agregatori de stiri erau simple, sustinute de legislatii nationale depasite: ca sunt site-uri de informatii care propun o revista a presei si ca nu preiau fara drept articole surse originale, ci fac doar o scurta referire la acestea.

Multe agentii de presa care aveau drepturi de autor asupra textelor publicate, au decis sa intenteze procese impotriva marilor companii care preluau articole fara dreptul lor, iar victoriile nu au intarziat sa apara.

Puteti citi intreg articolul aici.