In editia ZF Live din iulie 2019, Mihai Betelie a participat la o discutie libera pe tema protectiei brandurilor si cum isi pot asigura antreprenorii bunurile mai putin vizibile, precum marca.

Legislatia cu privire la protectia marcilor s-a schimbat in anul 2010, insa putini antreprenori cunosc aceasta modificare si risca faptul ca brandurile create sa le fie furate.

Un antreprenor sau o companie care se decide sa lanseze pe piata un brand, trebuie in primul rand sa realizeze o cercetare documentara pentru a se asigura ca nu exista o denumire similara sau identica deja inregistrata.

O agentie de proprietate industriala poate realiza cercetarea documentara la nivel national, dar si la nivel european sau international pentru o rata de succes cat mai ridicata. Trebuie retinut ca o marca europeana are valabilitate si in Romania, iar marcile internationale pot avea ca stat desemnat Romania, daca titularul considera ca exista schimb economic semficativ.

Taxele oficiale OSIM pornesc de la 974 lei pentru o marca verbala cu o singura clasa NISA. Daca exista si un element figurativ, iar marca va fi alb-negru se va adauga suma de 146 lei. Orice clasa suplimentara NISA va fi taxata cu 243 lei.

Rompatent Design vine in sprijinul celor care vor sa afle cuantumul total al taxelor pentru inregistrarea marcii prin realizarea unui calculator virtual de taxe. Il puteti accesa aici.

Videoclipul integral il puteti viziona pe website-ul Ziarului Financiar.