Specialistii in drept fac adesea o distinctie intre proprietatea intelectuala si proprietatea industriala. Proprietatea intelectuala se imparte in drepturi de autor si alte drepturi conexe ce curg din acesta si proprietate industriala care este reprezentata de marci, brevete, desene si modele industriale si de utilitate. In mod traditional, aceasta distinctie a fost facuta deoarece drepturile de proprietate industriala erau utilizate in cea mai mare parte de catre industrie, in timp ce dreptul de proprietate intelectuala era clar atribuit artistilor, scriitorilor si al altor oameni creativi.

Proprietatea Intelectuala
De ce sa ne protejam proprietatea intelectuala si industriala?

Drepturile de proprietate intelectuala si industriala reprezinta un activ important de afaceri care trebuie alimentat si protejat de orice alte forme de organizare a afacerilor.

Valoarea companiilor este reprezentata si de active necorporale, printre care cel mai des regasim brevete si marci comerciale.

Inovatia, creativitatea, know-how-ul, cercetarea, dar si aspectul estetic al produselor precum si atractivitatea marcilor sunt factori care permit companiilor sa lupte pe piete extrem de competitive.

In mod neobisnuit, companiile nu acorda suficienta atentie activelor necorporale si cunostintelor acumulate prin dezvoltarea, fabricarea si comercializarea anumitor produse.

Nu mai intra in discutie atentia acordata pentru planificarea strategica si gestionarea activelor de proprietate intelectuala, care trebuie sa fie in primul rand coerenta.

Datorita globalizarii pietelor, a aparut o mai mare constientizare a functiei strategice a proprietatii intelectuale si a faptului ca aceasta poate juca nu doar un rol exclusiv defensiv in demararea si protejarea secretelor si cunostintelor companiilor, dar si un rol de sprijin in competitivitatea acestora, atragand forme de finantare precum investitori sau capital de risc.

Importanta protectiei si consolidarii (mai presus de toate) drepturilor de proprietate industriala decurge asadar dintr-un concept fundamental: competitivitatea.

Cum sa-ti protejezi interesele?

O idee (sau concept) poate fi protejata astfel:

 – printr-o inregistrare a marcii;

 – printr-un brevet de inventie;

 – printr-o inregistrare a desenului;

 – printr-o inregistrare a modelului.

Daca ai nevoie de mai multe informatii, un specialist in domeniul proprietatii industriale din cadrul agentiei noastre poate fi alaturi de tine pentru a te consilia in luarea celei mai bune decizii.

Cu peste 20 ani de experiență în domeniul juridic al protecției drepturilor de proprietate industrială, ne angajăm să oferim clienților noștri înregistrarea creațiilor cu promptitutine și responsabilitate, fie că ne referim la o invenție, un model de utilitate, o marcă de comerț sau de servicii, ori la un desen sau model industrial.