De la 1 ianuarie 2021, toate marcile inregistrate la nivel european pana in acel moment vor fi valabile si protejate in Marea Britanie. Pentru marcile noi, regulile se schimba.

Potrivit Tratatului de retragere a Regatului Unit si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, toate marcile europene inregistrate pana la data expirarii perioadei de tranzitie (31 decembrie 2020) vor ramane cu protectie si in Marea Britanie.

Oficiul national de proprietate industriala din Regatul Unit va acorda gratuit protectie tuturor marcilor europene inregistrate, prin inregistrarea lor locala, pastrandu-se numarul de inregistrare al marcii, la care se acorda un indicativ local.

Ce se intampla cu marcile in curs de inregistrare?

Marcile neinregistrate pana la data expirarii perioadei de tranzitie vor fi valabile si in Regatul Unit daca titularul va depune si aici, pana la 30 septembrie 2021 cereri similare celor depuse pentru marca europeana.

Cererile de marca europeana depuse dupa expirarea perioadei de tranzitie nu vor avea protectie si in Regatul Unit care a devenit tert fata de Uniunea Europeana.

De la 1 ianuarie 2021, companiile sau persoanele fizie pot obtine protectia unei marci in Regatul Unit, adresandu- se direct Oficiului National din Regatul Unit si obtinand acolo o marca nationala, fie prin depunerea unei marci nationale sau europene si tranformarea acesteia in marca internationala cu Regatul Unit teritoriu desemnat.

Pentru a obtine protectia unei marci nationale in Regatul Unit, companiile nu se pot adresa direct oficiului de proprietate industriala englez. Ele trebuie sa apeleze la serviciile unei agentii de proprietate industriala locala, procedura care implica atat costuri privind taxele percepute in lire sterline, dar si serviciile agentiei respective.

Exista si alte variante de a inregistra o marca la nivelul Marii Britanii?

In cealalta varianta de obtinere a protectiei, companiile pot depune direct o marca nationala sau europeana, apoi pot solicita World Intellectual Property Organization (WIPO) transformarea acelei marci nationale sau europene in una internationala, cu Regatul Unit teritoriu desemnat.

In acest caz taxele percepute de WIPO sunt in franci elvetieni.

Recomandam companiilor romane care exporta produse sau servicii in Regatului Unit sa verifice si sa actualizeze protectia marcilor comerciale pe acest teritoriu, pentru a nu risca sa piarda exclusivitatea.