Toate institutiile oficiale care se ocupa de protectia proprietatii industriale recomanda solicitarea unui brevet inainte de a va dezvalui public inventia creata.

Dezvaluirea inventiei constituie un obstacol la obtinerea brevetului, in sensul ca cererea de brevet nu mai indeplineste conditia absoluta a noutatii si va fi respinsa. Drept urmare, te sfatuim ferm sa pastrezi secretul inventiei inainte de a depune o cerere de brevet.

Cu toate acestea, dezvaluirea unei inventii se poate produce oricand, din varii motive. Drept urmare, ce poti face daca ti-ai dezvaluit accidental inventia inainte de a depune o cerere de brevet?

 

Primul lucru pe care ii sfatuim pe toti cei care sunt in aceasta situatie este sa discute cu un avocat specializat in materia brevetelor. Exista cateva situatii in care cererea de brevet de inventie sa fie inca valida.

De exemplu, inventia sa nu fi fost dezvaluita in intregime sau in toate detaliile, drept urmare sa nu coincida cu revendicarile din cererea de brevet.

De asemenea, daca dezvaluirea s-a facut ca urmare a incalcarii unui acord de confidentialitate, printr-un abuz precum incalcarea increderii, exista posibilitatea ca cererea de brevet sa fie inca valida.

Perioade de gratie – Brevete

Trebuie retinut ca unele tari permit dezvaluirea inventiei anterior depunerii cererii de brevet, interval cunoscut sub numele de perioada de gratie.

In Romania, dezvaluirea inventiei nu este luata in considerare daca a intervenit intr-o perioada de 6 luni inaintea datei de depozit a cererii de brevet si daca rezulta direct sau indirect ca urmare a:

  1. Unui abuz evident in privinta solicitantului.
  2. Solicitantul a expus inventia intr-o expozitie internationala oficiala sau oficial recunoscuta, organizata intr-unul din statele parti la tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte.

In concluzie, chiar daca v-ati dezvaluit public inventia inainte de a depune o cerere de brevet, exista posibilitatea ca aceasta sa fie inca brevetabila. Cu toate acestea, este important sa discutati cu un specialist in proprietate industriala cat mai curand posibil pentru a gasi cea mai buna solutie. In acest fel, va puteti asigura ca realizati pasii corecti pentru a va breveta inventia cu succes.