Jetoanele nefungibile (NFT) sunt un real succes in lumea cibernetica. Bazandu-se pe tehnologia blockchain, NFT-urile pot fi o noua modalitate de a exploata drepturile de proprietate intelectuala.

Jetoanele nefungibile sunt unice si pot fi aplicate oricarui lucru digital. Aceasta inseamna ca tehnologia si noul mod de tranzactionare trezesc un real interes in lumea muzicii si divertismentului. Mai mult, acestea sunt folosite pentru a vinde arta digitala.

NFT

Oamenii pot cumpara copii digitale ale lucrarilor favorite din domeniul muzicii, al filmelor sau imagini. Ca si in cazul criptomonedelor, NFT-urile creeaza entuziasm in jurul capacitatii de a cumpara bucati din creatia originala si sperand ca valoarea lor va creste in timp.

In realitate, aceasta metoda de tranzactionare si achizitie de arta digitala ridica o multime de intrebari cand vine vorba de proprietatea intelectuala.

Mai exact, NFT-urile nu pot constitui o dovada a dreptului de proprietate intelectuala, ci doar arata faptul ca o anumita persoana sau companie este in posesia unei anumite lucrari la un anumit moment in timp. Aceasta inseamna ca, NFT-urile pot fi vandute sau utilizate de catre persoane care nu au dreptul legal de a face acest lucru.

Pana in momentul de fata, nu exista un registru centralizat sau un organ de conducere pentru reglementarea acestei pieti.

Pe de alta parte, artistii si cumparatorii au incredere in sistemul NFT cu milioane de euro investite in achizitia artei digitale. La inceputul acestui an, un GIF animat cu Nyan Cat s-a vandut cu peste 500.000 de dolari.

Cu o valoare atat de mare pe piata deschisa, s-ar putea ca NFT-urile si portofelele digitale sa devina o tinta pentru hackeri, iar acest lucru ridica din nou intrebari privind autenticitatea proprietatii.

Blockchain-ul, criptomonedele si lumea cibernetica vor continua sa evolueze, iar NFT-urile par a fi un pas logic in dezvoltare, chiar daca nu dovedesc proprietatea cumparatorului asupra creatiei artistului.

Pentru a fi pe intelesul tuturor, NFT-urile sunt o forma in care oricine poate cumpara un activ, fiind identica achizitiei unui obiect de arta. Acum puteti cumpara intreaga serie limitata sau doar o parte din ea, intr-o forma NFT.